fredag 18 december 2009
PIM-enkät
Min förra enkät försökte jag bädda in på bloggen, men formatet stämde inte så bra med min blogg och jag är inte så haj på kodning (än - det är väl PIM 5 :). Hursomhelst, följ den här länken för att delta i undersökningen:
http://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dHEtWUdjdkFQd0VCZExwZm41T1Znc0E6MA
Enkäten är gjord i det alldeles förträffliga enkät verktyget Google Documents (Form). Du kan lära dig mer om hur det fungerar på Åsa Kronqvists beskrivning på Uggleblogg.
torsdag 10 december 2009
Perspektivteknik som PIM-uppgift 2
tisdag 1 december 2009
Stadsarkivets bilder görs tillgängliga
onsdag 11 november 2009
Uppfräschning av PIM-sidan
Jag har kikat runt och tittat på ett par filmer och jag är mycket nöjd! Förutom att layouten nu är lite luftigare och mer tilltalande, så är den stora skillnaden att innehållet nu kan anpassas till olika operativsystem (t.ex. Vista eller XP) och programversioner (t.ex. Office 2003 eller Office 2007).
Instruktionsfilmerna är den stora behållningen på www.pim.skolverket.se. Nu är de alltså anpassade till de program som fler och fler nu har hemma och som skolan kommer att gå över till under vårterminen. Bra snabbkurser i t.ex. Word eller PowerPoint 2007 alltså!
Läs mer om nya PIM i det här blogginläggget http://uggleblogg.pedagogbloggar.se/2009/11/11/pim-2009/, eller besök själva sidan: http://89.189.201.27/xp/. Under en månad kommer både äldre och nyare versionen finnas kvar, innan "gamla PIM" avvecklas.
måndag 9 november 2009
PIM-bloggen blir PIM4-resurs
Jag låter nu bloggen leva vidare som resurssida för de som vill gå vidare till PIM 4, eller de som kan tänkas vara intresserade av pedagogiska IT- och webbresurser i största allmänhet.
Jag har låtit alla som nått PIM 3 på Vinstagårdsskolan stå kvar på sändlistan för att få notifieringar (facebook-ord :) om när bloggen uppdateras. Vill du tas bort från den sändlistan meddelar du bara mig, så fixar jag det.
Jag har så smått börjat skissa på PIM-nivå 4. Det innehåller främst Excel och ljudredigering. Ljudredigeringsmomentet ska inte avskräcka någon tycker jag, det är mycket enklare än det låter, särskilt om man använder den webbaserade programvaran Myna. Se videon här (jag återkommer snart med en lite utförligare beskrivning av vad PIM4-uppgiften går ut på):
tisdag 3 november 2009
Information "post PIM".
En del av er har bara lite smågrejer kvar för att bli godkända (t.ex. spela in en berättarröst) och jag tänkte försöka hjälpa till med detta vid tillfälle, när jag kommer tillbaka (i bloggande stund vabbar jag).
Andra har mer arbete kvar, som inte kan klaras av på kort tid. Vi får försöka organisera uppsamlingsheat under läsåret, men det är naturligtvis en skolledningsfråga att planera när och hur detta går till.
Till alla som når PIM-nivå 3 utdelas diplom, dels i ett lite "informellt" sammanhang på Vinstagårdsskolan (senare under läsåret), dels i ett mer formellt sammanhang i stadens och utbildningsförvaltningens regi. När detta eventuellt sker vet jag inte, jag gissar på nästa läsår.
Jag tänkte gå vidare till PIM-nivå 4 och för de av er som vill göra detsamma låter jag denna blogg leva vidare med tips och idéer. Övriga tar jag bort från sändlistan (som vidarebefordrar mina blogginlägg till er e-post). Maila mig om du vill fortsätta stå kvar på listan!
måndag 19 oktober 2009
PIM-enkät för frivillig genomgång
Glöm inte heller bort att registrera dig på www.pimtest.skolverket.se
torsdag 15 oktober 2009
Påminnelse om anmälan till PIM
Det är nödvändigt att registrera sig på sidan för att kunna ladda upp de examinationsuppgifter som jag därefter ska examinera.

onsdag 7 oktober 2009
Skriva ut häften
Om eleverna har skrivit en text i word på några sidor (minst 4) gör du såhär för att få ut ett litet häfte:
1. Öppna dokuementet i Word och välj Utskriftsformat under menyn Arkiv
2. En dialogruta öppnas. Under fliken Marginaler välj Orientering: Liggande och Sidor: Bokvikning
3. Gå till fliken Papper och se till att inställningen är A4
4. Tryck OK och välj sedan Skriv ut under menyn Arkiv (eller tryck ctrl+p)
5. Klicka på knappen Egenskaper uppe till höger och bocka för "dubbelsidig"/"2-sided"
6. Klicka OK och sedan OK igen (i dialogrutan Skriv ut).
Nu skrivs häften i A5-format ut. OBS! Skrivaren måste vara en s.k. duplexskrivare, dvs. kunna skriva ut dubbelsidigt. Kopiatorerna är duplexskrivare så utskriften måste kanske göras från en elevdator eller i biblioteket!
fredag 2 oktober 2009
Varför datorer är viktigt
onsdag 16 september 2009
PIM-examinationssidan öppnad


Klicka först på Registrera dig för PIM-examination i fältet Inloggning (lilla bilden)
Fyll sedan i de uppgifter som efterfrågas (som stora bilden visar) och klicka sedan på Spara. OBS! För att välja kommun: klicka på bokstaven S för att få fram kommun och klicka därefter på Stockholm.
I följande steg väljer du examinator ("Kindenberg, Björn") och därefter grupp (din ämnesgrupp, t.ex. NO). Efter det kan jag godkänna dig som medlem i gruppen. I fortsättningen kommer du att logga in med din e-postadress och det lösenord du valde vid registreringen.
OBS! Du måste använda adressen www.pimbevis.skolverket.se, för att registrera dig och du måste vara registrerad för att kunna bli godkänd på examinationsuppgifterna och för att besvara examinationsfrågor.
lördag 12 september 2009
Tips inför examinationsuppgift 3
Gå gärna till Ugglemammas blogginlägg för mer filmer för tips och inpiration. Kom bara ihåg att medan uppgiften för dessa "PIM-treor" var att beskriva ett pedagogiskt minne, så är vår uppgift att göra en "lektionsfilm" (med i övrigt samma examinationskrav).
fredag 11 september 2009
Information om registrering till PIM
Jag ska testa denna miljö, som jag idag fick tillgång till, och även göra iordning grupper för respektive ämne, innan jag återkommer med information om webbadress och hur du går tillväga för att registrera dig.
Denna examinationssida är alltså en annan sida än www.pim.skolverket.se, som är allmänt åtkomlig och som innehåller kurser och instruktionsfilmer för PIM.
onsdag 9 september 2009
Headset och IT-miljön
tisdag 8 september 2009
Tips om Prezi!
Det är svårt att beskriva, men ni kan se mitt lärlingsprov (en förenklad samhällsekonomimodell), eller läsa mer på Uggleblogg om Prezi. Här finns också två riktigt snygga prezis om hjärnan och om Östersjön.
Man kan inte göra en prezi istället för en powerpoint, för att bli godkänd på examinationsuppgift 2. Däremot kan det bildspel man gör (i powerpoint) överföras till prezi. Man sparar då bildspelets bilder som pdf:er (jag har program för detta, annars kan helpdesk installera) och lägger in i prezin, och därefter eventuella ljud- eller videofiler.
Jag visar gärna hur Prezi fungerar för de grupper som har intresse av detta!
torsdag 3 september 2009
PIM-information från onsdagsmötet 2 september
Man behöver med andra ord inte vara klar med uppgift 1 innan höstlovet och det kan till och med bli så att man har både färdigt bildspel och photostoryfilm innan uppgift 1 är klar. Examinationsuppgift 2 och 3 kan visserligen inte bli "officiellt" godkända innan uppgift 1 är inskickad, men inget hindrar ju att man gör ett bildspel som uppfyller examinationsvillkoren och skickar in vid ett senare tillfälle.
När blir då det "senare tillfället" och hur skickar man in. Man skickar in till en särskild webbplats för PIM-examination, som inte är öppnad i nuläget. Datum för när du ska börja lämna in uppgifterna meddelas i samband med studiedagarna i oktober.
På examinationswebbplatsen finns även examinationsfrågor, som du får tillgång till senare och gör under arbetsplatsförlagd tid/förtroendetid. Räkna med ungefär 1 timme totalt för att besvara alla frågor och förbered dig genom att titta igenom vad du kan/inte kan i PIM:s kursmiljö.
onsdag 2 september 2009
PIM-examinatorn diplomerad
Nyheter om examinationen för personalens del: examinationen sker helt och hållet i en webbaserad examinationsmiljö, vilket innebär att examinationsarbeten måste lämnas in i denna miljö. Användaruppgifter och lösenord till examinationsmiljön kommer att delas ut i ett senare skede.
Filerna, och det gäller framförallt powerpoint och film, får inte vara större än 12 MB. I PIM-handledningarna för Video och Presentera kan du läsa hur du komprimerar bildspel och filmer, om de skulle bli större än 12 MB.
onsdag 26 augusti 2009
Förtydliganden kring PIM
Examinationskrav
För att man ska bli examinerad krävs att man individuellt skickar in:
1. Ett worddokument som uppfyller examinationsvillkoren
2. En powerpoint som uppfyller examinationsvillkoren
3. En "film" (se nedan) som uppfyller examinationsvillkoren
Examinationsvillkoren finns beskrivna i dokumenten som ligger i mappen "Krav för examinationsuppgift 1-3", som ligger i PIM-mappen (dokumenten öppnas med Acrobat Reader). Förutom dessa examinationskrav ska man även svara på vissa frågor på en "examinationssida" (webbsida), men dessa är inte tillgängliga ännu.
Film
Med "film" menas en bildberättelse som kan (men det är inte ett nödvändigt krav) innehålla filmade sekvenser. Det handlar alltså inte om att producera en "spelfilm" eller "dokumentär", utan om en serie stillbilder med pålagd berättarröst och bakgrundsmusik. (Valfritt antal stillbilder kan dock bytas ut mot en filmsnutt, t.ex. en filmad kemilaboration eller ett youtubeklipp som visar ett vulkanutbrott).
Hur man infogar filmsekvenser i bildberättelsen ("filmen") går vi igenom på workshop under studiedagarna i oktober.
För att visa hur en färdig "film" (stillbildsberättelse + musik) ser ut: titta på "filmen" FilmDemoVinstagard (som jag hastigt slängt ihop). Öppna även filen PhotoStoryVinstagard för att se hur "filmen" ser ut i redigeringsläget i programmet PhotoStory. (Själva filmen FilmDemoVinstagard öppnas med Windows Media Player, ett helt annat program än PhotoStory).
Om storyboard
Oavsett om man gör en powerpoint eller en photostoryfilm så behöver man ha förberett sig med en storyboard. Det spelar egentligen ingen större roll om slutresultatet är powerpoint eller "film", förberedelsearbetet är detsamma. Var och en ska göra en powerpoint och en "film", dvs. man behöver förbereda sig med sammanlagt två storyboards per deltagare.
Frågor av typen "Vad kommer på provet?"
Fråga: Kan vi göra en powerpoint tillsammans och skicka in? Eller en film tillsammans och skicka in?
Svar: Nej var och en måste skicka in en film respektive en powerpoint. Däremot kan man dela upp bildspel/film i två delar (så länge båda delarna uppfyller examinationskraven) och skicka in varsin del individuellt.
Fråga: Om jag och en kollega pratat ihop oss om en "film" om engelska uttalsregler, kan vi då göra två (likartade) varianter av samma film och skicka in varsin variant?
Svar: Det går utmärkt, så länge de olika filmerna inte är identiska.
Fråga: Är det ett krav att bildspelet eller bildberättelsen (="filmen") innehåller videoklipp (egenproducerat eller hämtat från t.ex. YouTube)?
Svar: Nej, det är inte ett formellt krav, men du kommer få all hjälp som behövs för att göra detta under studiedagarna i oktober, så låt dig inte avskräckas om du tycker att "filmen" skulle vinna på att innehålla en videosekvens!
Fråga: Jag har tittat i beskrivningen av examinationsuppgift 2 och sett att kravet är 5-10 bilder. Kommer du att godkänna en film som innehåller "bara" 5 bilder.
Svar: Ja. (Men samarbeta gärna med någon kollega som kan göra en "fortsättning" av ditt bildspel som sin examinationsuppgift, om du tycker att det blir för rumphugget med bara 5 bilder.)
Fråga: Jag har tittat i examinationsuppgift 2 och sett att bildspelet måste innehålla två av följande tre moment: A) infoga en bild som jag redigerat själv, B) animera mitt bildspel eller C) spela in berättarröst. Kommer vi att gå igenom hur man gör detta?
Svar: Ja, på studiedagarna
Fråga: I beskrivningen av examinationsuppgift 3 står att man kan jobba i MovieMaker, men du har bara nämnt PhotoStory. Varför det?
Svar: MovieMaker behövs om "filmen" ska innehålla en videosekvens. Du får hjälp med att göra detta under studiedagarna. Filmklipp kan även bäddas in i Powerpoint (bildspel = examinationsuppgift 2), vilket du också kan få hjälp med på studiedagarna.
Fråga: Jag kan redan jobba med andra filmredigeringsprogram (t.ex. JayCut eller Pinnacle). Är det OK om jag gör filmen i något av dessa program och struntar i att lära mig MovieMaker eller PhotoStory?
Svar: Det är helt OK!
Fråga: Jag har redan ett bildspel som uppfyller kraven för examinationsuppgift 2. Är det OK om jag skickar in det?
Svar: Det är helt OK, men hjälp i så fall dina kollegor på kommande ämneskonferens, t.ex. genom att visa hur man gör animationer i powerpoint.
tisdag 25 augusti 2009
PIM-examinatorn snart examinerad
Den erfarenhet av programmet PhotoStory som jag nu fått, är att det är ett program med låg inlärningströskel, särskilt om man utgår från handledningen i PIM-avsnittet. Det är dock mycket viktigt att ha en färdig storyboard och ett manus, för att bespara sig den tid det tar att göra om inspelningar av berättarröst.
fredag 21 augusti 2009
PIM Vinstagård som resurssida
Mitt hetaste tips är Ugglemammans blogg, författaren är en av de som producerar PIM-materialet. Där fylls det på med mycket användbara filmer och länkar. Alla inlägg är dessutom sorterade under PIM-kursens olika områden, vilket gör att det är en utomordentlig fördjupning för den som vill veta "det senaste". Jag tänkte följa samma modell och sortera den här bloggens inlägg under rubriker som passar till olika PIM-områden.
Läs gärna mer här om det jag visade under PIM-introgenomgången: hur man installerar en knapp i PowerPoint för snabb inbäddning av YouTubefilmer!
I mappen PIM på S:t Eriksnätet finns en genväg till den här bloggen (PIM Vinstagård). Där har jag också lagt handlingsplanen för PIM-utbildningen på Vinstagårdsskolan, tidsplan och innehåll i höstens ämneskonferenser och studiedagar.
torsdag 20 augusti 2009
PIM Vinstagårdsskolan
Denna blogg kommer att dokumentera arbetet och fungera som handledning och tipsbank för deltagande lärare, men även nyfikna besökare är naturligtvis välkomna att följa den.