fredag 29 januari 2010

Tips om bildverktyg

I det här blogginlägget tänkte jag tipsa om lite roliga sajter som kan användas när man börjar pröva på bildbehandling och bildspel, och vill komma vidare från PowerPoint. De flesta, men inte alla, sidor kräver en inloggning, dvs. att man skapar ett konto. Det kanske kan verka avskräckande, men jag tycker egentligen inte att det finns någon anledning till det: det går fort och man får tillgång till kraftfulla verktyg och tjänster, som dessutom inte kräver någon installation av extra program.

Mitt tips är att man bekantar sig lite med något eller några av programmen, men inte fördjupar sig alltför mycket: låt istället eleverna arbeta med programmen för att få omväxlande redovisningsformer. Eleverna lär sig snabbt och har de bara en internetuppkoppling hemma, så har de ju också tillgång till programmen (vilket kanske faktiskt inte är fallet med PowerPoint).

PickNik Det här programmet tipsade jag om redan under PIM-dagarna i oktober. Det är ett enket och roligt bildbehandlingsprogram (som faktiskt inte kräver inloggning).

PhotoPeach Det är programmet gör snabbt ett väldigt enkelt, men snyggt bildspel med musik. Det har också några extra finesser, t.ex. att bilderna kan vridas fram i en "fotospiral", eller möjlighet att lägga in frågor (flervalsfrågor) till bilderna.

Prezi Prezi är ett bildspelsprogram, men helt annorlunda än PowerPoint: dynamiskt, zoomar och icke-linjärt. Man kan bli lite "sjösjuk" i början av att titta på det, men det är mycket effektfullt! Se den snabba instruktionsvideon på startsidan, eller min prezi om sociala medier.

Museum Box Kanske det enklaste av programmen, egentligen bara att ladda upp foton och andra filer. Man skapar då en liten "museilåda" (från början ett sätt att åskådliggöra slavarnas historia i 1800-talets USA). Lämplig att använda som redovisningsform i många olika ämnen (finns också lärarhandledning).

Domo Animate I det här programmet kan man inte använda egna bilder, man arbetar helt i en mall för att skapa en liten animerad "film" med ljudeffekter, musik och visuella effekter. Kan dock vara en rolig redovisningsform eller kanske en upptakt till ett projekt eller ett arbetsområde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar